Mergi la continut

Cu siguranta ai si tu o esarfa de matase. Asa ca stii exact ce efect are matasea asupra unei femei. Nu cred ca exista un alt material atat de iubit si apreciat.

Cunosti senzatia pe care o da pe piele si felul in care te face sa te simti speciala.

Dar stii si cat este de delicata si de sensibila.

Nu iti face nici o grija! Aici gasesti toate informatiile necesare pentru a pastra frumusetea esarfeitale de matase pentru foarte mult timp.

 

Cum sa iti pastrezi esarfa de matase:

Este bine ca esarfa ta de matase sa fie pastrata intr-un loc in care circula aerul si fara sa fie presata. Ideal ar fi sa cumperi un umeras special, acoperit cu un material moale, si sa pastrezi esarfele agatate de el. Ai grija sa aiba suficient spatiu pentru a evita sifonarea esarfei tale.

Ai grija ce haine pastrezi langa esarfa ta de matase si chiar ce porti impreuna cu ea – fibra de matase este foarte subtire si se agata usor. Mare atentie la hainele cu „arici” sau la cureaua posetei care poate atinge esarfa.

Evita expunerea esarfei de matase la soare pe cat posibil, pentru ca razele UV o pot decolora.

Ai grija si sa eviti expunerea la lichide care contin clor sau alcool, pentru ca pot ataca tesatura si culoarea.

 

Cum sa cureti esarfa de matase:

Daca esarfa ta de matase are o structura deosebita (incretituri, de pilda), nu recomandam spalarea manuala si nici calcarea. In general, este bine sa respecti instructiunile de intretinere oferite de producator.

 

Un mic sfat pentru cazul in care doresti sa cureti esarfa pentru ca s-a patat. Indeparteaza imediat substanta care pateaza daca a ramas pe suprafata materialului, evitand frecarea, pentru ca imprima pata in fibra. Cel mai bine foloseste un obiect de tipul partii neascutite a unui cutit de masa pentru a indeparta cat mai mult posibil din excesul de substanta care a patat esarfa.

 

Curatarea chimica este in general cea mai recomandata pentru esarfa ta de matase. Totusi, evita sa cureti esarfa mai des decat este nevoie. Matasea este un produs complet natural, deci sensibil la expunerea prelungita la chimicale. Asigura-te si ca personalul de la curatatoria la care doresti sa apelezi va testa rezistenta materialului si a culorii inainte de a incepe procesul de curatare.

 

Daca din orice motiv nu doresti sa iti cureti esarfa la curatatorie, poti incerca sa o speli manual. In nici un caz nu incerca spalarea automata, va fi aproape sigur un dezastru.

Atentie! Chiar si la spalarea manuala exista posibilitatea sa se strice, asa ca ai foarte mare grija.

Mai intai, testeaza toate produsele pe care urmeaza sa le folosesti in procesul de spalare (inclusiv putina apa) pe o zona mica si mai putin vizibila a esarfei. Daca apare orice decolorare sau modificare in felul in care arata culoarea, nu folosi produsul care a cauzat-o.

Pentru spalarea manuala este bine sa folosesti apa doar putin calduta (maxim la temperatura mainii). Nu folosi detergent sau sapun. Produsele alcaline risca sa atace culoarea. Foloseste mai bine un sampon pentru bebelusi.

Nu freca mai mult decat este strict necesar. Spala cu miscari delicate si nici nu lasa prea mult timp la inmuiat.

Verifica daca esarfa este curata, si dupa aceea clateste-o bine cu apa rece. Este bine ca in apa folosita la ultima clatire sa pui putin otet. Otetul neutralizeaza sapunul si da stralucire culorilor. Dupa ce ai folosit otet, clateste din nou cu apa rece pana cand mirosul este indepartat complet. Nu stoarce.

Pentru a usca mai usor esarfa de matase, pune-o pe un prosop curat si ruleaza prosopul, strangand usor. Dupa aceea, intinde-o cu grija pe un alt prosop uscat, si las-o sa se usuce int-un loc bine ventilat si ferit de razele solare. Nu agata pe sarma, se poate deforma.  Nu incerca sa usuci langa o sursa de caldura, pentru ca se poate strica. Totusi, este bine ca esarfa sa se usuce cat mai repede, pentru a evita asa-numitele „pete de apa”. Cel mai bine ar fi sa usuci esarfa in apropierea unui ventilator.

Este bine sa calci esarfa atunci cand este inca usor umeda, cu fierul de calcat la temperatura redusa si protejata de un prosop subtire (evita sa pui fierul de calcat direct pe esarfa, pentru ca se poate arde).

 

Te prevenim ca totusi, chiar si folosind aceste instructiuni exista riscul de a strica esarfa, asa ca gandeste-te foarte bine daca este neaparat nevoie sa o cureti.

 

Mult succes si iti uram sa te bucuri cat mai mult timp de superba ta esarfa de matase!

Articolul Anterior Urmatorul Articol

0 comentarii

Comenteaza

Comentariilr trebuie aprobate inainte de a fi publicate

Disponibilitate